28 Nisan 2013 Pazar

ETLİ KURUBİBER VE YAPRAK DOLMASI...


Hiç mütevazi olamıcam çünkü dolmalarım ve oluşum parmakları nefisti,hepsini tek tek ısırdım:))
Malzemeler;
 kuru biber(15-16 adet yapmışımdır)
sarmalık yaprak
kuru biberi haşlamak için kaynamış su
İç malzemesi için;1 su bardağı pirinç
1 su bardağına yakın esmer bulgur
2  iri kuru soğan
1 su bardağı sıvıyağ
6-7 adet sarmısak
bir bağ maydonoz
200 gr kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
nane
tuz,karabiber
Yapılışı;İlk önce biberler yıkanır,sonra kaynayan suya atılır,çok ezilmeden yumuşayınca süzgeçle alınır,yapraklar salamuraysa suya yatırılır,haşlamaya gerek yok,tazeyse aynı suda hafif haşlanır.diğer yandan iç malzemesi hazırlanır,soğan ince kıyılır,sıvıyağda biraz sotelenir,sonra salça eklenir,sarmısaklar iri doğranır,baharatlar eklenir,kıyma,pirinç ve bulgur,ince kıyılmış maydonoz hafif yağda çevrilir..iç hazırdır,sonra dolmalar doldurulur,tencereye dizilir,üzerine biraz tereyağ ve1 tatlı kaşığı salça ve tuz suda ezilerek gezdirilir,kısık ateşte pişirilir..






25 Nisan 2013 Perşembe

HAFTA SONU KAÇAMAĞI..

 Hafta sonu ikinci memleketim Zonguldağı ziyaret ettim,her yerini o kadar özlemişim ki anlatamam,dile kolay 17 sene yaşadım bu şehirde,bir nevi oralı oldum:))..İlk gün ılıksu da kahvaltı yaptık sonrada deniz kenarında fotoğraf çektik..kahvaltı masamız çok güzeldi,her gidişimde resimlemek istiyorum ama hep çocuklardan,telaştan unutuyorum,yada fırsat bulamıyorum..İkinci günde canım arkadaşım,sırdaşım Fikriyeyle çarşıda soslu kebaplarımızı yedik( malesef yine çekmedim),sonrada çocukları ona buna dağıtıp istanbul pastanesine keyif yapmaya gittik,türk kahvelerimizi içip ünlü tatlımız uludağlarımızı yedik,çok ama çok güldük,yorulduk,eve kendimzi zor attık,4 gün nasıl geçti anlamadık...

 Zonguldak baharda hep böyle güzel olur..Burası liman arkasından Zonguldak adliyesi...

 Oğluşum geri dönmek istemedi,arkadaşlarını çok özlemiş:((
 Liman arkasında manzaraya karşı köfte-ekmek  ziyafeti..çok güzeldi..
 Zonguldak merkez
Fener..

16 Nisan 2013 Salı

POFUDUK POĞAÇALAR:))

Geçen akşam 5 dakikada karar verip 5 dakikada yoğurduğum,nefis poğaçalarım.... Sucuklu,peynirli ve sade yaptım..Ellerime sağlık..
Malzemeler;
1 yumurta(sarısı üzerine)
2 bardak ılık su
5-6 su bardağı un(ben yumuşak bir hamur yaptım,ölçü değişebilir,elinize göre ayarlayın)
1 pkt instant maya(yuva maya kullanıyorum çok da memnunum)
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı;
Önce un ve maya derin bir kapta harmanlanır,tuzu eklenir,sonra ılık su,yumurtanın akı,sıvıyağ eklenip iyice yoğurulur,cevizden iri parçalar alıp elimizde yuvarlak açılır,ortasına sucuk,peynir v.s. konur,kenarlar üstte birleşecek şekilde kapatılır..tepsiye dizilen hamurların üzerine yumurta sarısı sürülür,15- 20 dakika mayalandıktan sonra 200 derecelik fırına verilir,benim fırınım sıcaktı,ama fırını ısıtmadanda koyabilirsiniz..üzeri iyice kızarana kadar pişirin..Afiyet olsun..

11 Nisan 2013 Perşembe

FIRINDA MÜCVER


FIRINDA MÜCVER
Malzemeler;
3 orta büyüklükte kabak
2 yumurta
100 gr beyaz peynir
4-5 sap yeşil soğan
yarım demet maydonoz
7-8 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tutam tuz(peynir tuzluysa tuzu az koymalısınız)
1 pkt kabartma tozu
Yapılışı;Öncelikle kabaklar yıkanır,soyulur,derin bir kapta rendelenir,yeşil soğanlar ve maydonoz da ayıklanır,yıkanır ,ince ince kıyılır ve kabağa eklenir,diğer tüm malzemelerde aynı kaba alınıp kaşık yardımıyla karıştırılır,yağlanmış büyük borcam tepsiye dökülür,200derecelik önceden ısıtılmış fırında 20-30 dakika pişirilir..İsteğe göre fırına koymadan üzerine kaşar peyniri de serpebiliriz..Fırından çıktıktan hemen sonra kesilmemeli biraz dinlendikten sonra servis edilmelidir.Afiyet olsun..


3 Nisan 2013 Çarşamba

PORTAKALLI KEK

Portakal mevsimi geçmek üzereyken bir sezon sonu tarifi olsun..Uzun zamandır yapmıyordum geçen hafta tekrar denedim..Tarifi arşivimde mevcut ancak hatırlatmakta fayda var..Diğer tarifden tek farkı içine 1 çay kaşığı tarçın eklemiş olmamdır,ayrıca kekin içinde yağ yok,yağ koymayı unutmadım yani,isteğe göre ekleyebilirsiniz ama ben orjinali bozmayayım dedim..deneyecek olanlar için afiyet olsun..Herkese sevgiler..
http://filizcelezzetler.blogspot.com/2009/04/portakalli-kek-ve-zonguldaktan-bir.html
Malzemeler;
3 yumurta
7 çorba kaşığı şeker(tepeleme)
7 çorba kaşığı un(tepeleme)
1 su bard.portakal suyu
1 portakal kabuğu rendesi
kabartma tozu,vanilya
biraz dövülmüş fındık
Yapılışı;
Öncelikle her kek tarifinde olduğu üzere yumurtalar ve şeker köpürünceye kadar çırpılır,elenmiş un,kab tozu,vanilya,portakal suyu ve rendesi eklenir.ben yarım kase dövülmüş fındık da ekledim,hepsi tekrar çırpılır,yağlanmış kalıba yada tepsiye dökülür..175 derecelik fırında 30-35 dakika pişirdim..Herkesin fırını farklı olduğu için,artık siz fırınınızın huyuna göre pişireceksiniz..