29 Kasım 2013 Cuma

KÖFTELİ YAYLA ÇORBASI..

Annemden öğrendiğim çok lezzetli bir çorba..
Malzemeler;
1 çay bardağı pirinç
100 gr kıyma
1 kuru soğan
karabiber,tuz
Terbiyesi için;1 ufak kase yoğurt
1 yumurta
1yemek kaşığı un
1,2 damla limon suyu
tuz
Üzerine ;tereyağ ve nane
Yapılışı;Önce pirinç yıkandıktan sonra derin bir tencerede haşlanmaya bırakılır.
Daha sonra ayrı bir kaba soğan çok ince kıyılır,kıyma karabiber ve tuz eklenir iyice yoğurulur,köfte kıvamını ayarlamak için biraz un ekleyebilirsiniz..fındık büyüklüğünde köfteler hazırlanır..bir teflon tavaya bir tatlı kaşığı tereyağ konur,köfteler burada güzelce kızartılır..
yoğurt ,un,yumurta ve limon suyu iyiyce çırpılır..pirinçler pişince biraz suyundan terbiye kabına alınarak terbiye ılıtılır,sonra terbiye pirinçli suya katılır,karıştırılır,köfteler de eklenir..En son tereyag ve nane eritilip çorbaya gezdirilir,ben dalgınlıkla naneyi içine karıştırdım,farkeden bir tat olmadı.bir iki taşım kaynadıktan sonra çorbamız servise hazırdır..denemek isteyenler için afiyet olsun...

27 Kasım 2013 Çarşamba

PATATES TAVA..

Yapılışı;
Patatesleri haşlanır,dilimlenir,mısır unu ve bir tutam tuz ile harmanlanır..Teflon tavaya sıvı yağ  gezdirilir,kızınca patatesler tavaya yayılır,kızartılır..Arkalı önlü kızardıktan sonra servis tabağına alınır..çıtır çıtır yenir.Afiyet olsun..

26 Kasım 2013 Salı

CEVİZLİ EKMEK..


Ölçüleri tamamen kendime ait doğaçlama yaptığım,çok lezzetli bir ekmek..Ekmek makinem yok normal fırında yaptım..ekmek makinesi ölçüsüne fazla gelebilir..Dayanamayıp sıcakken kestik.Tereyağlayıp yedim,Çocuklar koca dilim yediler..Ellerime sağlık..
Malzemeler;
4 su bardağı un
1 paket instant maya
2,5 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağına yakın çekilmiş ceviz
Yapılışı;
Maya ve un harmanlanır,su,tuz ve ceviz eklenip yoğurulur,yumuşak bir hamur olacak,bolca unlanmış borcama (orta boy dikdörtgen ) yayılır,mayalanması için üzerine örtü serilir,en az 1 saat mayalandırılır.daha sonra 220 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir,ben fırını önceden ısıtmadım..1 saatten fazla sürüyor..Afiyet olsun..



18 Kasım 2013 Pazartesi

PİŞİ..


Malzemeler;
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
tuz
un
1 kabartma tozu
Yapılışı;Bütün malzemeler yoğurulur.çok sert bir hamur olmayacak,biraz dinlendirdikten sonra tezgaha açılır,bardak ve kalıp yardımıyla kesilir,kızgın sıvıyağ da kızartılır..Afiyet olsun..

17 Kasım 2013 Pazar

ANKARA MÜZELERİ..

Geçen cuma oğlumun okul gezisine katıldım,iyi ki katılmışım,yıllardır gitmek istediğim ama fırsat bulamadığım Ankara'daki önemli müzelerden birkaçını gezme imkanı buldum..Çocukları birarada tutma zorluğu ve zaman kısıtlamasından dolayı, başka bir günde tek başıma gezme kararını da almış oldum,çünkü tek tek incelenmesi gereken eserler ve tarihi mekanlar mevcuttu..

 İlk durağımız Pembe köşktü..İsmet İnönü'nün ailesiyle yaşadığı köşk..Şu anda hali hazırda kızı Özden hanım oturuyor,önemli günlerde evinin alt katını ziyaretçilere açıyor..Çok tarih kokan,anılarla dolu bir ev,her yerde Atatürk'ün ve İsmet İnönü'nün,ailesinin izleri var,Ankara'ya geldiğinizde görülmesi gereken yerlerden birisi,Özden hanım ziyaretçilerle tek tek ilgilenip çocukluğunu ve Atatürk'ü hatırladığı kadarıyla anlatıyor,gerçekten çok zarif bir hanımefendi...



                                          Özden hanım Atatürk'ü anlatırken..
yemek salonları..Atatürk bu salonda çok misafir olmuş..
İsmet İnönü ve eşinin 60 yıl önce giydikleri kıyafetleriymiş..              

Evin her köşesinde böyle tarihi fotoğraflar,var..









İkinci adresimiz Resim Heykel Müzesi..Burada da çok değerli eserler mevcuttu..Flaşlı resim çekmek yasak olduğundan çok fazla görüntü alamadık..Müzede 100 yıllık tablolar,birbirinden güzel heykeller,objeler yine çok güzeldi herşey, yine tarihe tanıklık ettik...ayrıca çocuklar hiç bir şeye dokunmasınlar diye öğretmenimizle az ter dökmedik,her girdiğimiz yerde görevlilerden azar yedik:))..çocukla gezmek gerçekten zor iş:))

,







Üçüncü durağımız ise Etnografya Müzesi..Türk kültür  ve sanat müzesi de diyebiliriz..Flaşlı fotoğraf çekmek yasak,ışıklarda yetersiz olduğundan fazla resimleyemedim..
Bu müzede camekanlar içinde cansız mankenler ile Türk gelenek ve görenekleri ,geleneksel kılık kıyafet ve ev eşyaları ile  kültürümüz anlatılmaya,yaşatılmaya çalışılmış,her camekanda farklı bir konu ele alınmış,mesela kına gecesi yapan bayanlar,sünnet yatağı ve düğün,erkeklerin berberde ki halleri gibi..Çok güzel detaylar vardı her ayrıntıya dikkat edilmiş,yine bunları incelerken duygulanmamak elde değildi..
Ayrıca tarihi halılar,seramikler,ahşap oymacılığın en güzel örnekleri,kapılar,divanlar,bakır kaplar,tencereler,sedeften, tahtadan kaşıklar,birbirinden güzel örtüler,herşey bizim kültürümüzü yansıtıyor hepsi birbirinden değerli sanat eserleri ...
Ne denli  zengin bir kültürümüzün,sanat,örf ve adetlerimizin olduğunu bir kez daha anlıyorsunuz..İyi ki Türk doğmuşum dememek elde değil..

Etnografya müzesinde 700 yıllık bir divan ve halı ,çekmekten kendimi alıkoyamadım..çok yıpranmışlar ama iyi korunuyorlar..




Dördüncü durak Eski Meclis..Yani İlk kurulan meclis binası,Cumhuriyet kurulana kadar bu mecliste toplanılmış,eski tarihi hali hiç bozulmamış, resim çekmek , dokunmak yasak..  İçeri girdiğiniz anda hep masal gibi dinlediğimiz Kurtuluş Mücadelesinin gerçekliğini anlıyorsunuz.Her adımınızda  insanın içini titreten bir atmosferi var,hem gurur hem duygulu anlar yaşabiliyosunuz.

Beşinci ve son adres TBMM(İkinci meclisimiz).Yanlış hatırlamıyosam eğer1923 ten 1960 a kadar bu meclis kullanılmış..Daha sonra Çankaya'ya şimdiki meclise taşınılmış..
Burası aynı zamanda Kurtuluş Müzesi olarak adlandırılmış .
Çok güzel ve tarih kokan bir salon daha..
Atatürk'ün fotoğraflarda gördüğümüz şapkaları..
Atatürk'ün meclisi açtığında kullandığı mikrofon..
Meclis Kürsüsü..Bence şimdikinden daha güzel..
Oğlum ve Atatürk
Celal Bayar'ın özel eşyalarından bir kaçı..
Atatürk'ün resimdeki kıyafetleri..


13 Kasım 2013 Çarşamba

ETLİ BEZELYE YEMEĞİ..

Malzemeler;
Yarım kilo taze bezelye(ben dondurucuya koymuştum,ama marketlerde var)
Yarım kilo kuşbaşı dana eti
1 baş kuru soğan
Yarım tatlı kaşığı biber salçası
yarım tatlı kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
1 tutam kekik
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 orta boy patates
Yapılışı;Et ile ince kıyılmış soğan sıvıyağda et suyunu çekene kadar kavrulur..daha sonra salça bezelye,ince doğranmış sarımsak,baharatlar eklenir en üste patates küp küp doğranır,yarım litre sıcak su eklenip kısık ateşte karıştırmadan pişmeye bırakılır..


12 Kasım 2013 Salı

KAKAOLU TOPLAR..


Artan iki dilim kekimizi bir kase muhallebi ile yoğurup top şekli verdim hindistan cevizi ve renkli şekerlere buladım ...hepsi bu:))

11 Kasım 2013 Pazartesi

MÜCVER..

Arşivimde bekleyen bir resim daha..Bu yılın son kabaklarının mücver hali..
Malzemeler;
 3 orta boy yeşil kabak
1 adet kuru soğan
1 bardak un
1 yumurta
bir tutam maydonoz
1-2 dal yeşil soğan
tuz karabiber
Yapılışı;
Kabaklar derin bir kapta rendelenir,yumurta,ince kıyılmış kuru soğan,yeşil soğan ve maydonoz eklenir.un katılır ,tuz karabiber eklenir,iyice karıştırılır,teflon tavaya sıvıyağ gezdirilir..yağ kızınca  birer çorba kaşığı malzemeden  konup arkalı önlü kızartılır,havlu peçete serili tabağa alınır,soğuyunca servis edilir,Afiyet olsun..

9 Kasım 2013 Cumartesi

ERİŞTE MANTISI..


Yarım paket filiz marka yumurtalı erişte
200 gr  kadar kıyma
1 baş soğan
tuz
karabiber
Üzeri için;
1 büyük kase sarmısaklı yoğurt
 1 kaşık domates salçası
2 kaşık tereyağ( tereyağı tavada eritilir bir kaşık salça ilave edilir biraz pişirilir.)

Önce erişteler iki parçaya kırılır. kaynayan tuzlu suda haşlanır,suyu süzülür,servis yapılacak tabağa alınır..Ayrı bir yerde kıyma kavrulur,soğanla sotelenir,içine tuz ve karabiber serpilir..Eriştenin üzerine kıymalı harç yayılır..Üzerine iki diş sarımsak rendelenen  yoğurt dökülür,yoğurdun üzerine de salça sos gezdirilip servis edilir..Afiyet olsun..

8 Kasım 2013 Cuma

FİNCAN KEKi..



Oldukça pratik ve bir o kadar lezzetli bu keki bu aralar çok sık yapar oldum,bu ölçülerden 6 fincan kek çıkıyor,kalabalık bir aileyseniz büyük bir tencereye ve iki ölçü malzemeye ihtiyacınız olacaktır ..lezzet olarak çocuklarım çok tuttular..Biz browni ye de  benzettik, bakalım siz beğenecekmisiniz..


Malzemeler:
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1.5 çay bardağı şeker
- 2 çay bardağı un
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
Önce yumurtanın içine şekeri ekleyip, bir süre çırpın. Ardından bütün malzemeler konur ve iyice çırpılır. 6 adet nescafe fincanı yağlanır. (Kekte yağ olmadığından, margarin ile mutlaka iyice yağlayın; yoksa yapışır.) Kek hamuru ile, fincanların yarısını doldurun. Yayvan bir tencereye fincanları dizin. Fincanların yarısına gelecek şekilde ılık su ekleyin.Tencerenin ağzı açık bir şekilde, su kaynayana kadar bekleyin. Kaynayınca tencerenin kapağını kapatın. Ağzını hiç açmadan, kısık ateşte 20 dakika pişirin. Altını kapattıktan sonra, 15 dakika kapağı açmadan dinlendirin,sonra fincanları çıkarıp soğumasını bekleyin,ters çevirip çıkarın,keki dışarda fazla bekletmeyin yağsız olduğu için hemen kuruyor hemen tüketmelisiniz,üzerine yarım paket çikolata sosu da döküp deneyebilirsiniz..Afiyet olsun..