Ben 3 yufkadan yaptım..öncelikle yufkalar ortadan 2 ye kesilir,150 gr eritilmiş margarin ile 2 bardak su ve çırpılmış 1 yumurta bir kapta karıştırılır,hazırlanan karışım yufkanın üzerine sürülür.yufkaların geniş kısımlarına peynirli,maydonozlu iç konup rulo şeklinde sarılır..tepsiye kol böreği gibi döşenir..üzerine yine aynı karışımdan sürülüp fırına verilir..hafif ve kolay bir börek..afiyet olsun..
Arkadaşlar yorumlarda sormuşlar zılbıt nedir? diye...bende bildiğim kadarıyla anlatayım arkadaşlar.. Zılbıt Zonguldak,Bartın taraflarında yetişen çiçekli bir bitki.. Bende evlendikten sonra öğrendim..Değişik bir tadı ve kokusu var,farklı isimleride mevcut,oldukçada faydası olduğunu duydum.Ama herkesde sevemiyor..gerçi pişirene göre de değişiyor..........
Malzemeler;
1 kilo zılbıt
1 büyük kuru soğan
tuz ,karabiber,kırmızıbiber
2 yumurta
biraz sucuk
sıvıyağ
Yapılışı;
Zılbıt ayıklanır,yıkanır,ve ince ince doğranır.geniş bir tencerede haşlanır..ayrı bir kapta ince kıyılmış soğan sıvıyagda kavrulur,sucuk katılır,yumuşayan zılbıtlar katılır en son tuz ve baharatlar eklenir,5,6 dakika kavrulur.servid edileceği zaman yumurtaları kırılır ve karıştırılır..sıcak servis edilir.afiyet olsun..
12 yorum:
canım ya peynirli böregi annadımda zılbıt ne bi ara açıklaya bilirmisin.
cayi koyuyorum bak. hepsini alda gel canim. sohbet ederken iyi gider. nerdeeeeee desene... harika olmus. zilbiti merak ettim ama... öpyorum canim
börek ve zılbıt nefis görünüyor.zılbıt sanırım karalahana ile yapılıyor olmalı....sizlere afiyetler olsun.sevgilerimle...
Filizciğim nefis görünüyorlar .ellerine sağlık canım.iyi hafta sonları.sevgileirmle...
börekte nefiiis gözüküyo zılbıt da ellerinize sağlık sevgiler
komşucuğum; ellerine sağlık...zılbıttan az alabilirmiyim...ellerine sağlık...çok güzel olmuş...lokale gelecekmisin...görüşürüz...iyi hafta sonları....
selam burda Bartınlı bir arkadaşım var .eğer evinde varsa görüp denemek istiyorum.merak ettim.sevgiler..
Zilbit sende kalsin ama borekleri bana verebilirsin.Cok guzel olmuslar.Ellerine saglik.
Merhaba. Börek de zılbıt da çok güzel görünüyor, ellerine sağlık. Çocukluğumda baharın ilk günlerinde arkadaşlarımla beraber zılbıt (hodan, kaldırik, ıspıt, vb.)toplardık. Annem de onları pırasalı olarak kavurur, üzerine yumurta kırardı. Ailece çok severdik. Geçen yıl heveslendim, Fatih Çarşamba pazarından komşuma aldırdım ama eski tadını alamadım. Burada satılanlarda Zonguldak'ta yetişenlerin tadı yok. Belki de kendimiz topladığımız için çok seviyorduk, bilmiyorum. Haşlanırken çok kötü kokuyor, herkes sevmeyebilir, dediğin gibi. Zonguldak ve çevresinde çok sevilerek tüketilen hatta konserve bile yapılan yabani bir ottur. Daha çok çiçekli kısımları tercih edilir ama henüz çiçek açmamış mor köklü halleriyle, değilmi? Mektup yazmış kadar oldum, sevgilerimi gönderiyorum.
ELLERİNE SAĞLIK CANIM ZILBITA ANLADIĞIM KADARIYLA BİZ HODAN DİYORUZ ÇİÇEKLERİ MOR MUU ???
EĞER HODAN SA BEN BAYILIYORUM ÇOK TA LEZZETLİ
OYA
Zonguldak pazarında sıkça bulunur hatta ben şuanda ayıkladım akşama yumurtalı yapmayı düşünüyorum pastırmalısı muhteşem oluyor :))
filiz hanım zonguldak yöresinde köylere katırlarla dağıtılan, beyaz renkli bir tatlı vardı, adı bizim oralarda 'alda'ydı. acaba bu tatlı hakkında bir bilginiz var mı? sağolun...
Yorum Gönder